De omzet van Nutreco steeg met bijna 11 procent tot 5,23 miljard euro. Op autonome basis gingen de volumes met 1,8 procent omhoog. Vooral in de tak Visvoer (ruim 18 procent) steeg de omzet fors, bij de tak Diervoeding was de groei minder sterk (bijna 7 procent). De operationele winst (ebita) voor bijzondere posten steeg met ruim 13 procent tot 262,1 miljoen euro, terwijl de totale winst over het boekjaar met 35 procent steeg tot ruim 177 miljoen euro.
Topman Knut Nesse sprak van een ,,recordjaar voor Nutreco”. Nesse liet ook weten dat Nutreco er goed voor staat om de eerder gestelde doelstelling van een bedrijfsresultaat (ebita) van 400 miljoen euro in 2016 te behalen.
Overnames
Overnames die Nutreco in 2012 heeft gedaan moeten gaan bijdragen aan de verdere groei van het resultaat. Het gaat onder meer om uitbreiding van de activiteiten in Brazilië en Rusland. Ook nam het bedrijf in het najaar een meerderheidsbelang in het Ecuadoriaanse visvoerbedrijf Gisis. Die overname is nog niet door de autoriteiten goedgekeurd. Nesse zei dat het proces op schema ligt en verwacht de acquisitie tegen het midden van 2013 af te kunnen ronden.
Volgens de topman hebben meer overnames ,,de topprioriteit” bij Nutreco, maar hij ging niet in op de pijplijn die het bedrijf heeft. Financieel topman Gosse Boon liet weten dat Nutreco een oorlogskas heeft van circa 600 tot 650 miljoen euro.
Spanje
Operationeel ging het resultaat in 2012 met name vooruit in de tak Mengvoer Europa. Daar droegen overgenomen activiteiten flink bij aan de stijging. In de divisie Premix en Speciaalvoer (plus 15 procent) werd de toename gedreven door vraag vanuit groeiregio's zoals China en Indonesië. Visvoer profiteerde met een winststijging van bijna 20 procent van sterke vraag naar zalmvoer vanuit Noorwegen en Chili. In de divisie Vlees daalde het bedrijfsresultaat met ruim 30 procent, onder meer door margedruk op een pluimveebedrijf in Spanje.
In Spanje neemt Nutreco maatregelen om de kosten te verlagen. Daarbij zullen ook banen verloren gaan. Nutreco wil ,,enkele miljoenen'' besparen, zo liet Nesse weten.
Het diervoederconcern stelt een dividend voor van 2,05 euro per aandeel. Ook zal Nutreco eind maart aan de aandeelhouders het plan voorleggen om de aandelen te splitsen in een verhouding van 1 op 2. Op deze manier zou de verhandelbaarheid van de aandelen worden vergroot.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl